Vállalkozás indítása

vallalkozas-inditas

Az online vállalkozásban az a nagyszerű, hogy rengeteg lehetőség van, amit megfelelő szaktudással akár otthonról, akár a világ bármelyik pontjáról elvégezhet.

Ha már rábukkant egy konkrét üzletépítési lehetőségre, ami a saját életében is megvalósítható, akkor ne késlekedjen, vágjon bele!

Azt javaslom, hogy ha valamelyik online vállalkozási ötlet megtetszik, ne érje be csak az ötlettel, hanem kutasson tovább. Jó példát találhat azoknál akik már Ön előtt járnak az adott területen.

Járjon mindig nyitott szemmel! Vizsgálja meg a konkurencia honlapját, Facebook oldalát, egyéb anyagait.

Próbáljon meg rájönni, hogy Ők:

  • Hogy csinálják?
  • Mitől sikeresek?
  • Mit tud Ön eltanulni tőlük?
  • Miben tud jobb, egyedibb lenni náluk?

Az internet megváltoztathatja az életét. Ha megtaláltja azt, amivel munkavégzésként is szívesen tölti az idejét, akkor szuper dolognak fogja megélni, hogy másoknak is segíthet a céljaik megvalósításában.

Készen áll rá, hogy megváltoztassa akár alapjaiban is az életét?

Vágjon bele már holnap, hogy tanuljon, gazdagodjon, hogy fejlődhessen!

Vállalkozás indításának alapjai

Piackutatás

Ideális esetben ért az adott üzlethez és akár dolgozott is korábban ezen a területen. Tisztában van vele, hogy milyen tényezők azok, amelyekben Ön jobb tud lenni, mint a konkurencia.

Vállalkozási formák

Ha már elkészítette az üzleti tervét, bevételeket, költségeket és azt látja, hogy érdemes belevágni, akkor és csakis akkor szabad dönteni, hogy milyen vállalkozási formában és milyen adózással kezdi el a vállalkozását. A vállalkozási forma csak egy technikai lépés, az induló vállalkozások általában az egyéni vállalkozás, Bt. és Kft. megoldások közül szokták választani.

Egyéni vállalkozás

Indítása ingyenes, online is lehet, ügyfélkapu kell hozzá, nem kell hozzá ügyvéd, nincs tőkeelőírási kötelezettség, általában még vállalkozói bankszámla sem kell, lehet katás, lehet szüneteltetni, de fontos, hogy korlátlan felelősséggel jár. A megszüntetéséhez sem kell ügyvéd.

Betéti társaság

Ügyvéd kell hozzá, aminek díja van, szükség van egy beltagra és egy kültagra, nincs tőkeelőírási kötelezettség, mindig kell vállalkozói bankszámla, nem lehet szüneteltetni, lehet katás. A beltag korlátlanul felelős, megszüntetéséhez is ügyvéd kell.

Korlátolt felelősségű társaság

Ügyvéd kell hozzá, 3 000 000 Ft-os tőkeelőírási kötelezettség (nem csak pénzben lehetséges), akár egyszemélyes is lehet, mindig kell vállalkozói bankszámla, nem lehet szüneteltetni, nem lehet katás, de lehet KIVA-s, folyamatosan meg kell felelni a tőkeelőírási kötelezettségnek. Korlátolt a felelősség, megszüntetéséhez ügyvéd kell.

Adózás

A továbbiakban el kell döntenie, hogy áfa körben szeretne tevékenykedni vagy sem.

Ha várhatóan nem fogja elérni éves szinten a 8 000 000 Ft-os árbevételt, akkor választhatja az alanyi áfamentességet. Ez azt jelenti, hogy a számláit áfa felszámítása nélkül kell kiállítani, így áfát sem kell fizetni, viszont a beszerzéseink után sem vonhatja le az áfa összegét. Ha kevés költsége van és főleg lakossági piacon ad el, akkor valószínűleg jobb megoldás az áfamentesség. Ha viszont az év során eléri a 8 000 000 Ft-os árbevételt, az sem okoz problémát, csak attól a pillanattól kezdve, fel kell számítania az áfát, a beszerzéseink áfa tartalmát levonhatja, és innentől áfa bevallás készítésére lesz kötelezett valamint 2 évig nem lehet újra alanyi áfa mentes.

KATA adózás

Ha úgy dönt, hogy belép a KATA alá, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy főállású katás vagy mellékállású katás lesz, attól függően, hogy van e más munkahelye.

Ha nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor főállású katás lehet.

Mi szükséges egyéni vállalkozás indításához?

Az egyéni vállalkozássá válást a webes ügysegéden kell elindítani. Ha elfogadták, akkor lehet elkezdeni a tevékenységet.

El kell döntenie, hogy milyen tevékenységi körökben szeretne működni.

Vállalkozás indítása másodállásban

Gyakran felmerül a kérdés, hogy másodállásban vagy főállásban kezdje a vállalkozást? Erre nem egyszerű a válasz, de az biztos, hogy egy idő után döntenie kell.

Székhely

Kell egy székhely, ahol a vállalkozás megtalálható, ami az ügyintézés helye. Ide fog kimenni a NAV ellenőrizni, hogy létezik-e a vállalkozás. Kint kell lenni a vállalkozás nevének kapunál, postaládánál, ajtónál. Kell a székhely igazolása, ha 100%-ban saját tulajdon, akkor a tulajdoni lap, ha van más tulajdonos is, akkor székhelyhozzájárulási nyilatkozatot, ha béreli, akkor bérleti szerződést.

Bankszámla

Ha áfa körbe tartozik, akkor kötelező a bankszámla nyitása, egyéni vállalkozók esetében elfogadható a magán bankszámla használata is, de azért szerencsésebb a külön vállalkozói bankszámla.

Ma már nagyon kedvező kisvállalkozói banki csomagok érhetőek el, nézzetek.

Mi a Magnet Bankot választottuk és ügyfeleinknek is őket ajánljuk. Rugalmasságuk, kedvező díjszabásaik és nem utolsó sorban Autókassza szolgáltatásuk miatt.

Számlázás

A számlázáshoz szüksége lesz egy számlatömbre vagy számlázóprogramra. Mi a szamlazz.hu rendszerét használjuk, mert profi, rugalmas és egyszerűen összeköthető egyik irányban a Sales Autopilot marleting automatizálási rendszerrel, míg másik irányban a Magnet Bank Autókassza szolgáltatásával.

Ha számlázó programot használ, akkor 30 napon belül be kell jelenteni a használatát a NAV felé, de a szamlazz.hu ebben is segít.

Egyéni vállalkozót nem csak neve, címe, adószáma azonosítja, hanem a nyilvántartási száma is, ezt is rá kell írni a számlára.

Ha KATA-s lesz, akkor a számlára feltétlenül rá kell írni, hogy KISADÓZÓ. A legjobb lenne rögtön a bélyegzőre is ráíratni. Ha magánszemély részére is értékesít, akkor nem árt, ha van nyugtatömbje is, de ebben az esetben valószínű, hogy kötelező pénztárgépet használnia. A pénztárgépet ki lehet váltani, ha nyugta helyett számlát állít ki minden értékesítéséről.

Bélyegző

Nem kötelező, de jó, ha van. Kifejezetten hasznos, ha kézi számlatömböt használ.

Nyilvántartás

Ha KATA-s, akkor bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezettek, ami azt jelenti, hogy a kiállított számláinkat meg kell őrizni, és erről kell egy nyilvántartást vezetnie. Erre alkalmas lehet egy excell tábla is.

Ha eléri az évi 8 000 000 Ft-os bevételt, akkor áfás lesz és áfabevallást kell benyújtani.

Ha eléri az évi 12 000 000 Ft-os bevételt, akkor már nem lehet KATA-s és 40%-os adót kell pluszban fizetni a 12 000 000 Ft feletti részre, amit az éves bevallásban kell bevallani és megfizetni.

A bevételeinkről évente egyszer el kell küldeni egy bevallást, szintén ügyfélkapun keresztül. Ha volt olyan vállalkozás, akitől 1 000 000 Ft felett volt bevételünk, akkor ezt jelezni kell a bevallásban.

Adó megfizetése

A havi KATA-t mindig a következő hónap 12-ig kell befizetni. Év végén ne legyen több a tartozás 100 000 Ft-nál, mert akkor az adóhatóság törli a katások rendszeréből..

Iparűzési adó

Még be kell jelentkezni az iparűzési adó alá, erről év végén bevallást kell készíteni, de csak akkor, ha az iparűzési adóban NEM a tételes KATA-t választotta. Ha igen, akkor még IPA bevallás sem kell. Ha az iparűzési adóban a tételes KATA-t választott, akkor éves szinten 50 000 Ft az adó, aminek a felét március 15-ig, másik felét szeptember 15-ig kell megfizetni .

Kamara

Még a kötelező 5 000 Ft/éves kamarai regisztrációt is meg kell tenni.

Oep regisztráció

Ha beteg lesz és jogosult táppénzre, akkor csak elektronikusan tudja beadni a táppénz igénylést, ezért szükséges az OEP regisztráció.

Alkalmazottak

KATA-s egyéni vállalkozónak is lehet alkalmazottja, akár normál munkaviszonyban, akár egyszerűsített foglalkoztatás keretében. De ekkor már kell járulékbevallást készítenie.

Könyvelő

Az sem igaz, hogy a KATA-hoz egyáltalán nem kell könyvelő. Ha minden rendben megy, akkor valóban, nem kell, de vannak különleges esetek.

Szerződés

Nagyobb munka elvállalásakor mindig kössön szerződést.

A szerződés mindenképpen tartalmazza:

  • mi az elvégzendő munka,
  • határidőket,
  • mikor minősül teljesítettnek az adott dolog,
  • ki ismerheti el a teljesítést.

Szerző:  

okleveles informatikai mérnök - marketing kommunikációs szaküzemgazdász, online marketing specialista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük